Зібраний нектар стає медом після досить кропіткої переробки його бджолами і "випарювання" 40-70% води. Від зібраного за день 5 кг нектару після переробки залишається лише 1,5-2 кг меду
Соняшниковий мед

Соняшниковий мед

Мед має яскраве насичене золотисто-янтарне забарвлення, швидко кристалізується в крупнозернисту масу. Відрізняється терпким присмаком і має слабкий аромат квіток соняшнику. Заряджений теплом південного сонця,  цей мед – чи не найсолодший серед інших видів і має прекрасні лікувальні властивості. Використовується з метою профілактики порушень обмінних процесів організму і як загальнозміцнюючий засіб....
Квітковий мед

Квітковий мед

Квітковий мед володіє неповторним ароматом і чудовим смаком, який народжується з нектару різноманітних польових квітів. Має  забарвлення блідо-жовтого кольору та ніжний відтінок. Пофасований у невелику тару  та збережений при кімнатній температурі – легко маститься на хліб, має маслоподібний вигляд. Корисні властивості квіткового меду Квітковий мед містить в собі цілющі властивості...
Травневий мед

Травневий мед

Запашний травневий мед з ледь зеленкуватим відтінком, має чудові смакові і лікувальні властивості. Містить аромати весняних квітів, квітучих садів. В поєднані з акацією утворює цікаву композицію – на колір, смак за запах. Травневий мед має виражену жарознижуючу, болезаспокійливу, протизапальну, антибактеріальну та кровоспинну дії. Травневий мед може мати різні відтінки, залежно...

Мед має яскраве насичене золотисто-янтарне забарвлення, швидко кристалізується в крупнозернисту масу.

Відрізняється терпким присмаком і має слабкий аромат квіток соняшнику.

Заряджений теплом південного сонця,  цей мед – чи не найсолодший серед інших видів і має прекрасні лікувальні властивості.

Використовується з метою профілактики порушень обмінних процесів організму і як загальнозміцнюючий засіб.

Корисні властивості соняшникової меду

В соняшниковому меді міститься найбільша кількість глюкози – не менш ніж в 1,5 рази аніж в інших видах. Особливістю глюкози є те, що вона не вимагає додаткової переробки в шлунку і моментально всмоктується в кров, розноситься по організму. Саме глюкоза зміцнює стінки та нормалізує роботу серцевого м’яза, підвищує міцність судин. Вживання соняшникової меду нормалізує артеріальний і венозний кровообіг, сприяє виведенню з організму токсинів, покращує роботу печінки, знижує можливість появи набряків.

Серед медів світлого забарвлення соняшниковий мед відрізняється найбільшою ферментативною активністю. Рекомендується він при лікуванні захворювань серця, дихальних шляхів і при шлунково-кишкових кольках. Також соняшниковий мед корисний при атеросклерозі, остеохондрозі, різних невралгіях, особливо застудних. Він добре виводить шлаки з організму і нерідко застосовується як сечогінний засіб.

Рецепти:

При застуді та грипі. Приймати соняшниковий мед з соком лимона (100 г меду і сік одного або половини лимона).

Як відхаркувальний засіб.
 Корисний настій з листя подорожника. 6 г листя подорожника залити склянкою води і кип’ятити протягом 10 хв, додати30 г соняшникової меду. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день.

При захворюваннях легенів. Взяти по склянці соку червоної моркви, столового буряка, хрону,30 г горілки, склянку соняшникової меду, сік 2 лимонів. Суміш перемішувати дерев’яною лопаткою в емальованому посуді протягом 30 хв, потім приймати по столовій ложці за 20-30 хв до їди.

Цікаво знати:

За ціною соняшниковий мед є доступнішим своїх “елітних” медових братів, при цьому не уступаючи їм ні корисністю, ні поживними речовинами. Дещо нижча ціна зумовлена тим, що соняшникового меду збирається дуже багато: Україна – чи не лідер з вирощування соняшника і експорту соняшникової олії. Не найвища медоносність соняха перекривається з надлишком площами його посівів. Обсяги товарного меду з соняшника сягають 2/3 загального медозбору, в рази випереджаючи збір з тієї ж акації.

Соняшниковому меду характерна швидка кристалізація – від 3 тижнів до 2 місяців. В кристалізованому вигляді зверху наростає білий шар глюкози, яка і є його головною цінністю. Так, в звичайному молочному алюмінієвому бідоні така “шапка” може бути завтовшки 5 см:

img_0440

Необізнаних покупців інколи відлякує вид вже закристалізованого меду, доводилося навіть чути: “то не мед, то цукор…та ще й погано вимішаний”. Але не слід поспішати з висновками, швидка кристалізація з утворенням крупних кристалів – одна з властивостей соняшникової меду. При цьому мед не втрачає своїх властивостей, а його твердий стан тільки доводить про стиглість і якість продукту. Ще раз повторю, за поживними та лікувальними властивостями він майже не поступається іншим сортам меду.

До речі, якщо в нашій країні кристалізацію необізнані люди сприймають як ознаку неякісного продукту, то за кордоном спостерігається зворотна картина. Споживання соняшникової меду в усьому світі постійно зростає. А в країнах, які найбільш займаються питаннями здоров’я підростаючого покоління, Японії, Китаї, Кореї соняшниковий мед є обов’язковим продуктом у дитячих садках і школах.

А Канада – країна, яка традиційно займається вирощуванням соняшнику, перейшла на вирощування гібридних сортів, які не виділяють нектару зовсім або виділяють мало. Цим  вона поставила своє бджільництво на грань знищення і тепер щороку збільшує закупівлю соняшникової меду, в т.ч. і в Україні.

Мед з соняшнику бджоли роблять з золотисто-жовтих язичкових квіток основного олійного рослини – соняшнику. Кошик – суцвіття соняшника – містить приблизно 1500 квіток, які бджоли перехресно запилюють, значно підвищуючи цим його плодоносіння. З нектару, зібраного з 1 га квітучого соняшнику, бджоли збирають 40-50кг меду. Для меду з соняшнику характерні високий вміст редукуючих цукрів і низьке – сахарози. У насінні соняшнику міститься багато вітамінів PP і E. Соняшник – важлива медоносна рослина.

Попередня сторінкаКвітковий мед Наступна сторінкаМед врожаю 2012 року